Tips voor het kopen van uw eerste echo apparaat

Kopen van uw echo apparaat

Op www.thalamed.nl krijgen we vaak aanvragen van artsen die een echografie apparaat willen kopen. Ziekenhuizen hebben het voordeel van een inkoopafdeling die de aanschaf van apparatuur regelt. U als arts, moet dit waarschijnlijk zelf regelen en kan daar wel wat ondersteuning bij gebruiken. Om u op weg te helpen met de inkoop van uw nieuwe apparatuur hebben wij voor u een aantal best practices verzameld om het inkoopproces te inzichtelijk te maken.

U start met de overweging: heb ik echt een echograaf nodig?

Als u overweegt een echograaf aan te schaffen, heeft u waarschijnlijk al enige ervaring met echografie. U heeft het eerder in uw werk gebruikt, of misschien heeft u er mee gewerkt tijdens uw training. Daarnaast heeft u misschien een eerste idee wat zo’n apparaat kost. Op basis van deze eerste ervaringen, nodig ik u uit om te overwegen of u een echograaf echt nodig heeft.

Een huisarts uit Klaaswaal liet me weten dat hij niet aan echografie was begonnen als hij geen topkwaliteit apparatuur had gevonden. Sommige zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten, krijgen echografie niet vergoed vanuit het basispakket. Als business case zal echografie dan misschien niet de moeite waard zijn. De prijs van een echograaf is volledig afhankelijk van uw specialisatie, het merk, en de kwaliteit die u zoekt en kan daarmee variëren tussen de €5.000 en €100.000. Een apparaat wat aan al uw wensen voldoet kan dus zo €30.000 kosten.

Dit geldt voor zowel artsen die met mensen werken als dierenartsen.

Dat zijn veel scans voordat het geld oplevert!

Samenvatting:

 • Behoefte evalueren
 • Investering

Denk na over de vereisten en uw budget

Wat wilt u precies met het apparaat doen? Overweeg welke procedures u graag wilt doen met het apparaat en welke functies u daarvoor nodig heeft. Als u fysiotherapeut bent, wilt u waarschijnlijk musculoskeletale echografie doen. 3D of 4D echografie wordt vooral gebruikt in obstetriek, gynaecologie en in cardiologie en zal dus geen optie zijn waarvoor een fysiotherapeut zou willen betalen.

Hoeveel wilt u aan het apparaat uitgeven? Als u niet zeker weet welke opties u nodig heeft, stel dan in elk geval een budget voor uzelf. Ons advies is om hierover na te denken voordat u de precieze prijzen opzoekt. Misschien ontdekt u later dat u uw ideale apparaat niet kunt krijgen binnen uw budget, maar dit is beter dan dat u apparatuur koopt die u zich eigenlijk niet kunt veroorloven.

Artsen hebben vaak geen zin en tijd om te dealen met opdringerige, over gemotiveerde verkopers. Als u uw budget heeft vastgesteld, kunt u duidelijk zijn tegenover de verkoper over uw plan. Dit voorkomt dat u overtuigd wordt van het kopen van een apparaat, duizenden euro’s over uw budget. En houd er rekening mee: de prijzen zijn meestal exclusief BTW.

Mocht u niet zeker zijn van het budget, of als u nog niet zeker weet welke opties u nodig heeft: vraag het! Mij werd verteld dat veel zorgverleners liever geen verkopers benaderen, omdat ze bang zijn dat gelijk een heel salesteam wordt geactiveerd. Een arts met ervaring in het kopen van nieuwe ultrasound apparatuur, liet me weten dat dit helemaal niet het geval is en dat het contact met de verkopers hem hielp in het maken van zijn keus.

U zult merken dat het lastig kan zijn om snel een goede prijsindicatie te krijgen; vaak worden er online geen prijzen vermeldt en daarom is het verstandig om meerdere aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Bent u geïnteresseerd in een echo apparaat voor uw dierenkliniek? Ook daar hebben we goede partners voor!

Samenvatting:

 • De nodige procedures
 • Benodigde functies
 • Budget

Wilt u offertes voor echografie apparatuur vergelijken?

Het Thalamed.nl team helpt u met deze taak. Laat ons weten wat u zoekt en wij vinden het voor u. Vul dit formulier in en ontvang snel gratis offertes. Bedankt!

Vergelijk merken, modellen en aanbiedingen

Zodra u heeft vastgesteld welke functies u nodig heeft en voor welk budget, heeft het zin om eens met wat verkopers te praten. Dit kan even tijd kosten, maar het is erg belangrijk om een aantal offertes te vergelijken en een overwogen beslissing te maken – u bent van plan een grote investering te doen en naast de beste prijs wilt u ook de beste service en een betrouwbare partner voor de komende jaren.

Ga niet zomaar voor de goedkoopste aanbieding, maar wees overtuigd dat het apparaat werkt zoals u dat wilt. Er zijn altijd aanbiedingen op online marktplaatsen voor medische apparatuur of van aanbieders waar u nog nooit van heeft gehoord. Zij sturen u simpelweg het apparaat dat u heeft besteld maar daarmee heeft u geen services als garantie, reparaties, een vervangend apparaat, jaarlijkse controle etc.

Eén van onze artsen adviseert om geen tweedehands apparatuur te kopen, tenzij u al veel ervaring heeft met echografie apparatuur en procedures. U zult namelijk zonder hulp moeten kunnen vaststellen of de kwaliteit van het apparaat goed genoeg is, of het apparaat veilig is en alle functies heeft die u nodig heeft. Bij het doen van een grote investering zoals deze, is het aan te raden om de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van meerdere producten te vergelijken. Vraag een demonstratie aan en vraag of het mogelijk is om het apparaat voor enige tijd te kunnen testen in uw praktijk, om te zien of het werkelijk aan al uw eisen voldoet.

Zodra u een selectie heeft gemaakt kunt u door naar de volgende stap: aanbiedingen voor garantie en service. U hoopt de komende jaren met dit apparaat te werken. Daarom wilt u zeker zijn dat u goede en snelle service ontvangt als er iets kapot gaat en misschien kunt u zelfs een vervangend apparaat krijgen tijdens de reparatie.

Samenvatting:

 • Proefperiode of demonstratie
 • Garantieduur
 • Bijbehorende serviceovereenkomsten
 • Vervangende apparatuur

Wees niet alleen de arts

En dan komt het moeilijke gedeelte! Ja, sorry, we zijn er nog niet helemaal. Nadat u heeft bepaald wat u zoekt, voor hoeveel geld en welk apparaat het best voor u is, is het tenslotte tijd om uw dokters-pet af te zetten. Tenzij u in een ziekenhuis werkt met inkoopafdeling, zult u zelf de inkoper moeten zijn en de best mogelijke deal moeten maken. U heeft uw product en aanbieder geselecteerd, maar misschien kunnen ze u wel net dat beetje extra bieden.

Een professionele service is immers de basis voor een goede langdurige zakenrelatie, gaf een veterinair leverancier al eens eerder aan.

Een van onze ervaringsdeskundigen heeft mij laten weten dat het gebruikelijk is dat in de fysiotherapie uw training wordt betaald als u het apparaat koopt. Of dat u een korting krijgt rond de €2.000 – de waarde van de training. Misschien werkt u in een vereniging van praktijken en kunt u voor elke praktijk een apparaat aanschaffen – misschien krijgt u korting bij meerdere apparaten. Of bieden ze u een vervangend apparaat aan terwijl de uwe besteld en geleverd wordt. En als u nog een oud apparaat heeft staan, is het de moeite waard om eens te vragen wat er van de prijs af kan als ze hem mogen meenemen. U heeft nu de kans om de best mogelijke deal te krijgen, waar u nog jaren plezier van zult hebben.

Samenvatting:

 • Vind de beste aanbieding
 • Vraag om vergoeding van training of om korting
 • Zorg dat goede serviceovereenkomsten en garanties zijn inbegrepen
 • Kijk of uw oude apparatuur wat oplevert

Wilt u offertes voor echografie apparatuur vergelijken?

Het Thalamed.nl team helpt u met deze taak. Laat ons weten wat u zoekt en wij vinden het voor u. Vul dit formulier in en ontvang snel gratis offertes. Bedankt!